Duurzaamheid
Sinds onze oprichting in 1913 is duurzaamheid een belangrijk onderdeel van Sneeboer’s visie. Al vanaf het begin produceren we gereedschap dat een leven lang meegaat, waardoor we de weg vrijmaakten voor consuminderen: kiezen voor kwaliteit boven producten die snel vervangen moeten worden. Maar we stoppen niet bij de levensduur van onze gereedschappen. We hebben grote stappen gezet om onze productieprocessen te verduurzamen. Zo wekken we onze eigen energie op met 332 zonnepanelen, waarmee we onder andere onze innovatieve Bodor 12kW plaatlaser en inductiegenerator aandrijven. Deze machines stellen ons in staat om efficiënter te produceren, terwijl we tegelijkertijd onze CO2-uitstoot en het verbruik van grondstoffen drastisch verminderen. In de video hieronder en op deze pagina laten we je zien hoe we traditie en moderne technologie samenbrengen om hoogwaardige, duurzame producten te maken met een minimale impact op het milieu.
Zonnepanelen
In 2020 hebben we een belangrijke stap gezet richting duurzaamheid door 332 zonnepanelen op het dak van ons pand te installeren. Deze panelen leveren jaarlijks ongeveer 100.000 kWh aan schone energie op, wat ons destijds in staat stelde een energieneutraal productieproces te realiseren. Sindsdien hebben we niet stilgezeten: door slimme optimalisaties en efficiëntere productiemethoden hebben we ons energieverbruik al weten terug te brengen naar slechts 60.000 kWh per jaar. Dit betekent dat we nu niet alleen energieneutraal zijn, maar zelfs overtollige groene energie produceren wat we terugleveren aan het energienet.
Inductief verwarmen
Sinds 2023 gebruiken we een innovatieve Himmelwerk inductiegenerator, aangedreven door de energie van 332 zonnepanelen, om ons metaal te verhitten. Deze nieuwe methode vervangt het traditionele cokesgestookte smeedvuur, elimineert de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en vermindert onze CO2-uitstoot met ruim 12.000 kg per jaar. Dankzij de precisie van inductieverwarming verbeteren we niet alleen de kwaliteit en duurzaamheid van onze gereedschappen, maar dragen we ook bij aan een schonere planeet.
Lasersnijden
Bij Sneeboer streven we ernaar onze productieprocessen te verbeteren met oog voor duurzaamheid maar met behoud van kwaliteit. Onze recente vergelijking tussen de Resato ACM1500 watersnijder en de Bodor 12kW plaatlaser heeft geleid tot de keuze voor lasersnijden als de toekomst. De Bodor plaatlaser is niet alleen 77 keer sneller dan de watersnijder, maar vereist ook geen water of abrasief materiaal, wat de milieu-impact aanzienlijk verlaagt. Bovendien is de lasersnijder veel sneller en nauwkeuriger, wat leidt tot minder materiaalverspilling en lagere energiekosten per product. Dit draagt direct bij aan een vermindering van de CO2-uitstoot en maakt het productieproces efficiënter en duurzamer.
Laserlassen
Laserlassen biedt aanzienlijke duurzaamheidsvoordelen ten opzichte van traditionele lasmethoden zoals MIG/MAG en elektrode lassen. Het proces gebruikt een geconcentreerde lichtstraal om materialen te smelten en samen te voegen, wat zorgt voor een zeer sterke en nauwkeurige lasnaad. Dit vermindert niet alleen het energieverbruik, maar ook de noodzaak voor nabewerking, waardoor minder extra materialen en gereedschappen nodig zijn. Bovendien verloopt laserlassen sneller, wat het totale energieverbruik verder verlaagt en de CO2-uitstoot beperkt. Door deze efficiëntie draagt laserlassen bij aan een duurzamer productieproces met een kleinere ecologische voetafdruk.
Afval verminderen en recyclen
Bij Sneeboer zetten we ons in voor een circulaire productie door al het afval dat tijdens ons productieproces ontstaat volledig te recyclen. We blijven voortdurend op zoek naar innovatieve manieren om restmaterialen om te zetten in nieuwe producten. In 2023 hebben we een revolutionaire methode ontwikkeld om stelen te verzagen en te verwerken op een houtdraaibank, waarmee we nieuwe handvatten voor ons handgereedschap creëren. We hechten enorm veel waarde aan kwaliteit, en daarom worden alleen de allerbeste stelen aan ons gereedschap bevestigd. Stelen die onze strenge kwaliteitskeuring niet doorstaan, krijgen een nieuw leven als handvat, wat niet alleen onze afvalproductie aanzienlijk vermindert, maar ook bijdraagt aan de duurzaamheid van onze producten.